Driekoningenweek: 3 t/m 9 januari 2022

Drie Koningen, Drie Koningen, geef mij een nieuwe hoed, hoed, hoed! 

Drie Koningen, drie geschenken. 

Zorg jij voor het vierde geschenk? 

Na het vieren van het Kerstfeest bereidt normalerwijze de aloude Hertogstad zich voor op Koninklijk bezoek. Traditioneel, uitbundig, gastvrij en pontificaal verwelkomt de stad jaarlijks de Drie Koningen uit het Oosten; Caspar, Melchior en Balthasar. De Driekoningenintocht en viering kent een lange traditie in ’s-Hertogenbosch; al sinds 1930 volgen de Drie Wijzen uit het Oosten de Bijbelse ster via de Grote Kerk op weg naar de stal in de Sint-Jan om het pasgeboren kindje Jezus hun geschenken aan te bieden. Nergens in Nederland wordt het Driekoningenfeest, waar honderden kinderen aan mee doen, zo groots en inhoudsvol beleefd als in ’s-Hertogenbosch. Helaas, ook dit jaar is alles nog anders. Daarom kunnen wij de editie 2022 op 6 januari niet live door laten gaan. 

Als een van de pareltjes van ’s-Hertogenbosch wil de stichting dit speciale kinderfeest niet zomaar en ongemerkt voorbij laten gaan. Wat gaat er gebeuren? De introductie van ‘De Driekoningenweek!’ 

Tijdens de Driekoningenweek vragen we aan kinderen: 

‘Kleur de tekening in (klik hier om de tekening te downloaden), voeg er een persoonlijke boodschap aan toe en geef deze aan iemand die een lief berichtje goed kan gebruiken.’ 

De zeer fraaie en informatieve film (versie 2022) focust zich op het vierde geschenk. In de huidige moeilijke tijd staat het vierde geschenk met name voor het omzien en solidair zijn naar elkaar en aandacht hebben voor kinderen die het in deze (corona) periode erg lastig hebben. Vanzelfsprekend hebben de Drie Koningen ook een prominente rol in de film. Om dichtbij de belevingswereld van de kinderen te blijven zijn er in een klaslokaal opnames gemaakt waar kinderen te zien zijn die een speciale tweezijdige Driekoningen kleurplaat/tekening inkleuren, ontworpen door Studio Boot, met ruimte voor het schrijven van een persoonlijk bericht, wens of boodschap. Vervolgens is te zien dat de kleurplaat (het vierde geschenk) gegeven wordt; ‘aan iemand die een lief berichtje goed kan gebruiken.’ Basisschoolkinderen hebben in deze moeilijke tijd regelmatig te maken gehad met een gedwongen quarantaine. Een lief klein gebaar - van een kind naar een kind - maakt dan een wereld van verschil. 

De tekst voor de film is geschreven door Mijke Pol, zij verzorgt ook de voice-over. Ruut van der Beele en Jef Monté zijn verantwoordelijk voor de regie en de opname. 

Bekijk en beluister vanaf 3 januari de kindvriendelijke Driekoningenfilm op social media en onze site.