Het verhaal

_HVV9427

Drie koningen is een christelijk feest dat herinnert aan de reis van de drie koningen Caspar, Balthasar en Melchior.

Ze worden ook wel de drie wijzen uit het Oosten genoemd. Ze hadden veel verstand van sterren en konden de toekomst voorspellen.

ln de bijbel staat dat ze op zoek waren naar de nieuwe koning van het joodse volk. Een heldere ster wees hen de weg naar het dorp Bethlehem. Daar vonden ze in een stal het pasgeboren kindje Jezus.

Hij kreeg dure cadeaus van de koningen: goud, wierook en mirre. Mirre is lekker ruikende hars die in zalf wordt gebruikt.

ln sommige steden en dorpen gaan kinderen verkleed als koning langs de huizen. Ze dragen een ster, zingen een lied en halen snoep op. Soms bakken vaders of moeders een koek met drie bonen erin verstopt: twee witte en een bruine. Dat is om de mensen eraan te herinneren dat twee van de koningen wit waren en één bruin.

Het kind dat de bruine boon krijgt, mag die dag koning zijn en is dan de baas over iedereen.

Het Bijbelverhaal: Mattheus 2: 1 – 12
Toen Jezus in Bethlehem geboren was heerste koning Herodus in Jeruzalem. Er kwamen wijze mannen uit het oosten die vroegen: “Waar is de pasgeboren koning van de Joden? Wij hebben zijn ster gezien en willen hem hulde brengen.” Herodus vetrouwde dit niet en liet zich door de schriftgeleerden uitleggen waar de Christus moest geboren worden. Zij vertelden hem: “In Bethlehem, want er staat in de boeken geschreven dat daar een leidsman, een herder voor het volk Israël geboren zal worden.” Herodus vroeg de wijze mannen om terug te komen als zij het kind gevonden hadden. De ster ging voorop en bleef staan boven het huis waar zij het kind vonden met zijn moeder Maria. Zij haalden koningsgeschenken boven: goud, wierook en mirre. Maar de wijzen gingen niet terug naar Herodus, want zij vetrouwden hem niet.

bron: kindengeloof.nl

    Op alle teksten en afbeeldingen van deze website rust auteursrecht. Het is zonder toestemming niet toegestaan om de teksten te kopiëren, verspreiden of op een andere manier openbaar te maken.