Driekoningenintocht ‘s-Hertogenbosch: 100 jaar oud, 100 jaar jong!

In 's-Hertogenbosch maken we jaarlijks een groots en modern feest van de aankomst van de Drie Wijzen uit het Oosten: Balthasar, Caspar en Melchior. Gehuld in eigentijdse pracht, vergezeld van hun kamelen, leiden zij een kleurrijke stoet met een groot gevolg. Deze diervriendelijke optocht is meer dan alleen traditie; het is een levendig straattheater met ruiters, pages, hofdames, schattige engeltjes en herders met hun schapen. En alsof dat nog niet genoeg is, zorgen diverse muzikale groepen en broederschappen voor de perfecte soundtrack tijdens de intocht. Het is een eigentijdse viering die je niet wilt missen!

De eeuwenoude traditie van de Driekoningenintocht heeft wereldwijd een rijke geschiedenis. De Stichting Driekoningen ’s-Hertogenbosch maakt zich klaar voor een bijzonder jubileum. Wat is er aan de hand? In 1924 organiseerde de Bossche Kunstkring voor het eerst de zogenaamde Driekoningenintocht nieuwe stijl. Daarom staat ons in 2024 een uniek eeuwfeest te wachten: 100 jaar oud, maar nog steeds springlevend! Een viering die de brug slaat tussen het verleden en het heden, en die je absoluut niet wilt missen. Het eeuwfeest van Driekoningen 's-Hertogenbosch: 100 jaar oud, 100 jaar jong!

Het afgelopen decennium is de populariteit van de Driekoningenstoet enorm gestegen. Nergens in Nederland wordt dit bijzondere kinderfeest, waar honderden kids verkleed met lampionnen en kronen aan meedoen, zo groots en betekenisvol beleefd als in 's-Hertogenbosch. De intocht is een gemeenschapsaangelegenheid, georganiseerd met sterke betrokkenheid van scholen, verenigingen en vrijwilligers. Op zondag 7 januari begint het spektakel omstreeks 16:50 uur op de Markt, recht tegenover Hotel Central.

De route leidt langs het stadhuis, waar burgemeester Mikkers de koningen de weg wijst naar de kerststal. Van daaruit gaat het feestelijk verder naar de Sint-Jan, waar een korte, vrolijke en kindvriendelijke viering plaatsvindt. Er worden kerst- en koningsliederen gezongen en de verhalen van Kerstmis en de drie koningen worden verteld en geduid.

Het is een betekenisvolle bijeenkomst waarmee we niet alleen een mooie en bijzondere Bossche traditie in ere houden, maar ook de nieuwsgierigheid van kinderen willen prikkelen voor de werkelijke betekenis van de geboorte van het Kerstkind. Daarbij laten we de kinderen zien dat het verhaal van Kerstmis en de drie koningen niet alleen iets van vroeger is, maar ook hartstikke relevant voor nu. En het leuke is, ze kunnen het zelf concreet maken!

Drie Koningen, drie geschenken! Sinds enkele jaren wordt aan de kinderen gevraagd een zogenaamd 'Vierde Geschenk' weg te geven. Dit zeer succesvol initiatief, dat voor het eerst werd bedacht, opgezet en uitgevoerd in ’s-Hertogenbosch, staat voor; naar elkaar omkijken, solidair zijn, verbondenheid en samenhorigheid, een klein symbolisch cadeau (geschenk) geven: van een kind aan een kind!

Natuurlijk zijn we druk bezig met de voorbereidingen voor ons grote jubileumfeest. We kunnen nog niet alles verklappen, maar één ding staat vast: na meer dan 50 jaar krijgen onze koningen een compleet nieuwe look! We kleden ze in stijlvol Napolitaans, met prachtige, kleurrijke mantels vol decoratieve patronen, schitterende kronen met edelstenen en andere toffe accessoires. Op een majestueuze manier laten ze zien hoe eerbiedig en koninklijk ons 100e bezoek aan het kindje Jezus in de kerststal wordt!

Na de viering sluiten we af met een gezellig samenzijn met gratis warme chocolademelk en wafels op de Parade.

'Kom en vier de magie van Driekoningen in 's-Hertogenbosch'